Vožnja u zimskim uvjetima

Dok se najmlađi vesele snijegu i zimskim radostima, mnogim vozačima snijeg donosi glavobolju.

Ako nije nužno najbolje je odgoditi vožnju na nekoliko sati dok zimske službe ne očiste ceste, međutim ako vas u vožnji zatekne cesta prekrivena snijegom valja se pridržavati važnih sigurnosnih pravila.

Preduvjet je da imate svu obaveznu zimsku opremu uključujući i najvažniju stavku, zimske gume.

Obzirom da vožnja po snijegu smanjuje trenje između gume i podloge, vožnja treba da je bez naglih pokreta, uz to pažljivije promatrajte promet daleko ispred sebe kako bi mogli predvidjeti opasne situacije.

U snježnim uvjetima zaustavni put je daleko duži pa povećajte razmak između vozila ispred Vas kako bi osigurali sigurno kočenje.

Kod kočenja imajte na umu da se i iza vas može nalaziti vozilo koje također ima dulji zaustavni put, stoga ostalim sudionicima signalizirajte kočenje na vrijeme i postepeno smanjujte brzinu sve do potpunog zaustavljanja.

Pri ubrzavanju, činite to postepeno i budite posebno nježni s nožnim papučicama bez obzira da li je riječ o papučici gasa, kvačila ili kočnici. S nježnim izmjenama brzine te laganim ubrzavanjem izbjeći ćete proklizavanje vozila i samim time imati mirnije i stabilnije vozilo.

Posebno oprezni budite na upravljaču pri ulaska u zavoj, a u slučaju da vozilo počinje klizati, umjesto dodatnog zakretanja upravljača smanjite brzinu. Važno je pripremiti se prije ulaska u zavoj, na izlasku iz zavoja postepeno i lagano ubrzavajte do sigurne brzine.

Držite siguran ritam vožnje po snijegu bez naglih pokreta ili povećavanja brzine jer snijeg krije i mnoge zamke.

Jedna od njih je i zaleđena površina koja može napraviti dodatno ubrzanje i destabilizirati vozilo.

Upravo zbog toga, držite ritam vožnje bez naglih promjena pravca kretanja i ubrzanja.

Pri ugovaranju police auto osiguranja možete ugovoriti dodatno pokriće Pomoć na cesti tj Asistencija.

To pokriće nije skupo a u slučaju da vozilo stane ili se dogodi nezgoda, služba će doći po vozilo i odvesti ga u servis ili Vašoj kući.

Saznajte više o dodatnim pokrićima koje možete ugovoriti na polici Auto osiguranja

× WhatsApp